Wat is geweldloze communicatie?

Geweldloze communicatie heeft niks te maken met omgaan met agressie, sterker nog het gaat juist over “verbindende communicatie“. Geweldloos communiceren gaat over de manier waarop je communiceert. Het begrip geweldloze communicatie is geïntroduceerd door Marshall Rosenberg.

Doel van geweldloze communicatie

Het doel van geweldloze communicatie is een relatie opbouwen, gebaseerd op openheid en mededogen. Dit klinkt misschien allemaal logisch, maar als wij onze eigen communicatie onder de loep nemen, met bijvoorbeeld onze partner, collega’s, kinderen, patiënten of vrienden, dan is er eigenlijk vrij vaak sprake van verbaal geweld. Rosenberg laat zien dat het anders kan en heeft daarvoor een model ontwikkeld. Het model bevat op zich niets nieuws. Alles wat erin zit, is al lang bekend. Maar Rosenberg beschrijft de manier waarop geweldloze communicatie plaats vindt.

Hoe werkt geweldloze communicatie?

Om geweldloos te kunnen communiceren is geen speciale kennis of vaardigheid vereist. Wel het bewust zijn én oefenen volgens het model van Marshall. Dit model bestaat uit vier verschillende stappen die onderstaand verder uitgelegd worden.

Bij geweldloze communicatie train je jezelf om zorgvuldig waar te nemen en gedrag en omstandigheden die je raakt, te onderscheiden van de gevoelens die deze bij je oproepen. Dit is dé manier om duidelijke te leren verwoorden wat je precies wil in een bepaalde situatie. Geweldloze communicatie doorbreekt de patronen van verdedigen, terugtrekken of aanvallen. Dit soort patroneren zijn wij namelijk gewend te gebruiken als wij geconfronteerd worden met oordeel en kritiek.

Geweldloze Communicatie bij ACB-praktijk Valkenswaard

Stappen geweldloze communicatie

Waarneming
Waarnemen zonder oordeel, je aandacht richten op wat er feitelijk in een situatie gebeurt.
Gevoel
Herkennen, erkennen en uitdrukken wat je voelt. Verwoord wat voor een gevoel je krijgt nadat je hebt waargenomen wat de ander zegt of doet?
Behoefte
Bewustwording van eigen behoefte en deze uiten. Verwoord je behoefte die samenhangt met dit gevoel
Verzoek
Verzoek om actie om je behoefte te vervullen Wat wil je van de ander?

Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust contact met me op. In mijn praktijk in Valkenswaard kun je ook ’s avonds een afspraak maken. Ben jij ook wel eens de richting kwijt? Als coach help ik je weer op weg.

Voel jij je soms onbegrepen of begrijp jij de ander niet? Komt je boodschap niet goed over bij de ander of wil je iets zeggen maar de ander niet kwetsen? Dan is Geweldloze Communicatie een mooie coachtechniek voor jou. Neem vrijblijvend contact op met ACB-praktijk

Coaching

Wil jij jouw (zakelijke) vaardigheden en kwaliteiten verder ontwikkelen en/of bij sturen?

Therapie

Wil jij weer tot je oorspronkelijke kern komen? Dit doel kan bereikt worden met psychodynamische therapie!

Trainingen

ACB-praktijk biedt trainingen en workshops voor zowel bedrijven als particulieren.

Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust contact met me op. In mijn praktijk in Valkenswaard kun je ook ’s avonds een afspraak maken. Woon je bijvoorbeeld in Eersel, Bergeijk of Eindhoven, dan ben je ook van harte welkom.

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.