Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Een eerste versie van EMDR werd in 1989 beschreven door de ontwikkelaarster ervan, de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. In eerste instantie is gebleken dat EMDR een hele effectieve therapievorm blijkt te zijn voor cliënten die in het verleden een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt en er in het heden nog last van ondervinden.  Zo is EMDR een van de meest effectieve therapievormen om PTSS symptomen (posttraumatische stressstoornis) te verminderen. De therapievorm is in de jaren daarna volop ontwikkelt en blijkt ook in andere situaties zeer effectief te zijn. Zie “wanneer EMDR”

Wanneer EMDR

EMDR wordt met name ingezet bij de behandeling van PTSS en andere trauma-gerelateerde angststoornissen. Desondanks is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat deze methode ook werkt bij een grote verscheidenheid aan psychische aandoeningen zoals klachten die gepaard gaan met somberheid, depressie, verhoogde prikkelbaarheid, concentratieproblemen, lusteloosheid, slapeloosheid, gevoelens van vervreemding, angst, schaamte, verdriet, schuld of boosheid. Daarbij gaat men er steeds van uit dat de klachten zijn ontstaan door één of meer beschadigende ervaringen die dusdanige sporen hebben achter gelaten in het geheugen dat de persoon er (bewust of onbewust) nog steeds last van heeft.

Voorbeelden voor EMDR

Master practitioner

  • – Verdieping EMDR en zelfbeeld
  • – Verdieping EMDR en emotie eten
  • – Verdieping EMDR bij rouw en verlies
  • – Verdieping EMDR bij angst

Hoe werkt EMDR?

EMDR therapie is een behandelvorm waarbij je de herinnering aan een trauma vertelt en tegelijkertijd door de therapeut wordt afgeleid met een set afleidende stimulansen. Dit zijn meestal handbewegingen, maar kunnen ook geluiden zijn, die links en rechts worden aangeboden. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal vragen wat er in je gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er iets in je gevoelens. Je wordt na elke set oogbewegingen gevraagd je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna de behandeling herhaald wordt.

Heb jij last van faalangst of een fobie, dan kan RDI een therapievorm zijn die jou kan helpen. Neem voor meer informatie gerust contact op.

Wat is RDI?

RDI staat voor Resource Development & Installation. Het is een vorm van EMDR om de persoonlijke draagkracht te vergroten. Tijdens een RDI sessie wordt gewerkt met positieve ervaringen en het toevoegen van hulpbronnen en kwaliteiten zodat je de moeilijke situaties weer aan kan. De methode werkt hetzelfde, er wordt ook gewerkt met afleidende stimulansen. RDI kan ingezet worden als aanvullende vorm van een EMDR sessie. Bijvoorbeeld om je sterker te maken, meer draagkracht te geven of om een EMDR sessie positief af te sluiten.

Wanneer RDI therapie jou kan helpen

  • Faalangst
  • Minderwaardigheidscomplex
  • Stoppen met roken

Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust contact met me op. In mijn praktijk in Valkenswaard kun je ook ’s avonds een afspraak maken. Woon je bijvoorbeeld in Eersel, Bergeijk of Eindhoven, dan ben je ook van harte welkom.

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.