Wat is een kernkwaliteit?

Een kernkwaliteit is een positieve eigenschap, iets van jouw, jouw wezen, jouw kern. Een kernkwaliteit geeft je kracht, inspireert en bezielt. Het is een kracht die in potentie aanwezig is. Zelf denk je al gauw dat die kwaliteit, die zo kenmerkend is voor jou, niet zo bijzonder is. ‘Dat kan toch iedereen’ is al gauw de gedachte. Dat komt omdat die kwaliteit zo vanzelfsprekend is voor jezelf, dat je hem niet of nauwelijks opmerkt als kernkwaliteit van jezelf. En wellicht vind je dat anderen die kwaliteit zouden behoren te hebben, als behorend tot het gedragsarsenaal van de mens. De ene mens heeft echter een andere kernkwaliteit dan de andere.

Wat is een kernkwadrant?

Kernkwadranten zijn bedacht door Daniel Ofman. Volgens hem heeft elke kwaliteit ook zijn schaduwkant. Als je namelijk doorschiet in je kwaliteit wordt het je zwakke kant, je valkuil. Een besluitvaardig iemand kan zo drammerig worden of iemand met de kwaliteit zelfvertrouwen, kan arrogant worden.

Een doorgeschoten kwaliteit van iemand, kan vervolgens jouw irriteren. Deze irritatie wordt door Ofman jouw allergie genoemd. En deze allergie heeft vaak te maken met je eigen kwaliteit. Als je zelf bescheiden bent, kan je je bijvoorbeeld mateloos irriteren aan iemand die zich continue op de borst klopt, ofwel bij jouw arrogant overkomt. Als je kan zien dat dit echter de doorgeschoten kwaliteit “zelfvertrouwen” is, kom je bij je eigen uitdaging. Als bescheiden persoon is je uitdaging om iets meer zelfvertrouwen te mogen hebben. Zo kun je uiteindelijk je kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en irritatie weergeven in een kernkwadrant. Kernkwaliteiten kun je niet leren, vaardigheden echter wel. Door het samenstellen van een kwadrant wordt inzichtelijk in welke vaardigheden jouw uitdaging ligt om deze te ontwikkelen.

Voorbeeld Kernkwadrant

Kernkwadranten en Kernkwaliteiten ACB-praktijk Valkenswaard

Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust contact met me op. In mijn praktijk in Valkenswaard kun je ook ’s avonds een afspraak maken. Ben jij ook wel eens de richting kwijt? Als coach help ik je weer op weg.

Weet jij waar jou kwaliteiten en valkuilen en uitdagingen liggen? Bij ACB-praktijk onderzoeken we dit aan de hand van de kernkwadranten. Voor meer informatie neem gerust contact op.

Coaching

Wil jij jouw (zakelijke) vaardigheden en kwaliteiten verder ontwikkelen en/of bij sturen?

Therapie

Wil jij weer tot je oorspronkelijke kern komen? Dit doel kan bereikt worden met psychodynamische therapie!

Trainingen

ACB-praktijk biedt trainingen en workshops voor zowel bedrijven als particulieren.