Wat is hypnotherapie?

Bij het horen van de term Hypnotherapie denken mensen vaak direct aan toneelhypnose een vorm waarbij degene die hypnose ondergaat volledig overgeleverd is aan de grillen van de hypnotiseur. Niks is echter minder waar, Hypotherapie is één van de oudste vormen van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van trance in combinatie met andere technieken zoals Regressie, NLP,RET, en Zelfhypnose.

Wat is hypnose?

Zonder dat we er zelf vaak erg in hebben verkeren we in een vorm van Hypnose. Hypnose is niks meer dan een toestand van diepe ontspanning van lichaam en geest. Je herkent het vast wel dat je geconcentreerd een boek aan het lezen bent waardoor je de wereld om je heen vergeet. Of je rijdt in je auto op de automatische piloot naar huis en kunt eenmaal thuis niet veel meer herinneren van de rit zelf. Dit zijn al vormen van Hypnose. Hypnose is er in verschillende gradaties; van een lichte trance (het lezen van een boek) tot complete anesthesie (gevoelloosheid). In lichte hypnose kunnen al veranderingen tot stand worden gebracht. Het meest effectief is echter middeldiepe tot diepe hypnose. Hypnose is geen slaap. Je bent gewoon bij bewustzijn en hoort alles.

Wat kan je bereiken met hypnotherapie?

Het is bewezen dat de oorzaken van klachten en problemen niet te vinden zijn in het bewustzijn maar in het onderbewustzijn. Als je bang bent voor spinnen dan heb je ooit een negatieve emotie (emoties zitten in het onderbewustzijn) gekoppeld aan een ervaring met spinnen. Iedereen kan je vertellen dat spinnen niet eng of gevaarlijk zijn maar je onderbewustzijn heeft deze nare ervaring geankerd en jij reageert daarop met angst.

Hoe werkt hypnotherapie?

Bij Hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van ontspanningstechnieken, ademhalingstechnieken, visualisatie en je voorstellingsvermogen. Zo kan je in een toestand gebracht worden welke vergelijkbaar is met een dagdroom of een fantasie ofwel zo kom je in een soort trance. Zie het onderbewustzijn als de harde schijf van een computer. Alle eerste overtuigingen (ervaringen) worden daar opgeslagen. Komt er een nieuwe overtuiging dan wordt de eerste overtuiging van de harde schijf gewist. Echter, de harde schijf heeft een firewall die niet alle nieuwe informatie zomaar doorlaat.

Een hypnotiseur weet deze firewall te omzeilen waardoor je onderbewustzijn boodschappen (suggesties) aanneemt en oude overtuigingen kunnen worden vervangen door nieuwe. Resultaat: je bent niet meer bang voor spinnen omdat de negatieve emoties die gekoppeld zijn aan de eerdere ervaring met deze beestjes, niet meer op je harde schijf staan. De firewall wordt overigens nooit helemaal uitgeschakeld waardoor je altijd zelf de controle hebt over het proces. Is de suggestie van de hypnotiseur te extreem voor jouw firewall, dan stopt het proces. Daarmee is er geen risico dat de hypnotiseur je dingen laat doen die jij niet wilt. Dit is een absolute fabel.

ACB-praktijk biedt hypno therapie aan

Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust contact met me op. In mijn praktijk in Valkenswaard kun je ook ’s avonds een afspraak maken. Als psychodynamisch therapeut ben ik in staat diverse therapievormen in te zetten om zo bij jou het beste resultaat te bereiken.

Soms zijn dingen dieper opgeslagen en helpt praten niet, dan kan hypno therapie een uitkomst zijn.

Coaching

Wil jij jouw (zakelijke) vaardigheden en kwaliteiten verder ontwikkelen en/of bij sturen?

Therapie

Wil jij weer tot je oorspronkelijke kern komen? Dit doel kan bereikt worden met psychodynamische therapie!

Trainingen

ACB-praktijk biedt trainingen en workshops voor zowel bedrijven als particulieren.

Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust contact met me op. In mijn praktijk in Valkenswaard kun je ook ’s avonds een afspraak maken. Woon je bijvoorbeeld in Eersel, Bergeijk of Eindhoven, dan ben je ook van harte welkom.

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.