Wat is het innerlijk kind?

Een innerlijk kind is een deel van jezelf uit je kindertijd. Ervaringen uit de kindertijd die onprettig zijn geweest kunnen in het heden zodanig doorwerken dat je geen contact meer hebt met je spontaniteit, humor, speelsheid of creativiteit. Je kunt niet meer genieten. Om weer toegang te krijgen tot deze kwaliteiten in je leven is het vaak nodig om de oorzaak van de pijn, het “gewonde kinddeel”, te ontdekken en te verwerken.

Belangrijkste pijlers van Innerlijk kind werk

Bij innerlijk kind werk gaan we ervan uit dat ieder mens een ‘innerlijk kind’ heeft. Een deel van ons leeft nog in oude gevoelens en overtuigingen van het kind van vroeger. Als baby en klein kind was je volledig afhankelijk van je opvoeders. In je eerste levensjaren spelen 3 peilers een hele belangrijke rol namelijk veiligheid, intimiteit en autonomie.

Veiligheid is de de basis voor het ontwikkelen van vertrouwen en zelfvertrouwen Intimiteit is de basis voor het werkelijk leren verbinden met een ander en met jezelf Autonomie staat voor helemaal jezelf kunnen zijn.

Het ontstaan van een overlevingsstrategie

Maar weinig mensen hebben een volledig harmonieuze jeugd gehad. Vaak zijn er gebeurtenissen te noemen die ons onderuit hebben gehaald. Of was er een bepaalde druk waarnaar we ons zijn gaan gedragen. Bijvoorbeeld een onveilige jeugd door agressieve of alcoholistische ouders, of een ziekenhuisopname.

Op momenten dat je omgeving onveilig werd, er intimiteit ontbrak of weinig ruimte was voor je eigen ontwikkeling (autonomie), heb je geleerd je tegen deze pijn te beschermen. Je bent strategieën gaan ontwikkelen om te overleven. Je mocht bijvoorbeeld vroeger niet boos zijn, als jongen niet huilen, als meisje niet vies worden, niet zeuren, je kreeg weinig aandacht of er was gewelddadigheid in het gezin. Al dit soort omstandigheden heb je als kind leren overleven. Je hebt een strategie ingezet die op dat moment goed was.

Patronen doorbreken

Deze overlevingsstrategieën hebben je gevormd en sterk gemaakt. Maar ze hebben ook geleid tot patronen die je op dit moment in de weg zitten. Je voelt je bijvoorbeeld altijd tekort schieten, schuldig, angstig , of onvoldaan. En je merkt dat veel van wat je onderneemt om je vrij en gelukkig te voelen niet echt werkt. Je nieuwe auto, de aardige partner, het goedbetaalde werk, het grotere huis, de fantastische vakantie zijn allemaal schitterende pleisters op de wonden, maar de verwondingen zelf helen er vaak niet door. Daar is blijkbaar iets anders voor nodig.

Innerlijk kind werk Valkenswaard

Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust contact met me op. In mijn praktijk in Valkenswaard kun je ook ’s avonds een afspraak maken. Ben jij ook wel eens de richting kwijt? Als psychodynamisch therapeut ben ik in staat de juiste therapievorm help ik je weer op weg.

We zijn niet met zorgen en overlevingspatronen geboren, ergens in ons zit nog dat onbezorgde vrije kind.

Coaching

Wil jij jouw (zakelijke) vaardigheden en kwaliteiten verder ontwikkelen en/of bij sturen?

Therapie

Wil jij weer tot je oorspronkelijke kern komen? Dit doel kan bereikt worden met psychodynamische therapie!

Trainingen

ACB-praktijk biedt trainingen en workshops voor zowel bedrijven als particulieren.

Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust contact met me op. In mijn praktijk in Valkenswaard kun je ook ’s avonds een afspraak maken. Woon je bijvoorbeeld in Eersel, Bergeijk of Eindhoven, dan ben je ook van harte welkom.

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.