De invloed van je familiesysteem op jouw functioneren

Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen (gezin van herkomst) waarin we zijn opgegroeid. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit, meegenomen. Deze (beperkende) patronen kom je in het huidige leven vaak weer tegen binnen nieuwe systemen bijvoorbeeld in een partner relatie of op het werk (in relatie tot de leidinggevende of een collega). De bedenker van familieopstellingen, Bert Hellinger, ontdekte dat het mogelijk is om oude pijn en onbegrepen reactiepatronen te ontrafelen (zonder alle betrokkenen er zelf bij te halen) door het fysiek opstellen in de ruimte van willekeurige personen.

De 4 basis principes

Er worden hierbij 4 basis principes gehanteerd bij systemisch weren te weten;

  1. Binding iedereen heeft recht op een plek in het systeem
  2. Volgorde alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar
  3. Geven en nemen geven en nemen dienen evenredig in balans te zijn
  4. Erkennen van dat wat er is

Als door welke omstandigheden dan ook één van de basisprincipes binnen het familiesysteem of in de context van werk verstoord raakt, ontstaan er dynamieken. Vanuit deze dynamieken wordt een nieuw evenwicht binnen het systeem nagestreefd.

Systemisch werken bij ACB-praktijk

ACB-praktijk werkt met individuele systemische opstellingen. Individuele opstellingen zijn minimaal even effectief als opstellingen in groepen, en ook dezelfde thema’s kunnen uitgewerkt worden. Alleen de manier van werken is anders. Een individuele opstelling vindt namelijk plaats bij mij in de praktijk, en we doen het samen. Jij en ik, en niemand anders. Over de verschillende manieren van werken bij een individuele opstelling, lees je onderstaand meer.

Tafelopstelling bij ACB-praktijk

In een tafelopstelling worden elementen van het systeem letterlijk inzichtelijk gemaakt, doordat poppetjes (ik werk met playmobil poppetjes) en eventuele andere objecten zoals blokjes of stenen, een plaats krijgen op een begrensde tafel (ook wel het speelveld genoemd). Hierdoor worden onderlinge verhoudingen van het systeem maar ook disharmonie direct zichtbaar. We kijken samen naar de vier pijlers. Hoe is het met de onderlinge verbinding? Wie staat waar? Hoe is het met de balans geven en nemen? En er wordt zichtbaar welke overlevingsstrategieën je in bent gaan zetten om te overleven. Belangrijk bij deze tafelopstelling is erkennen van dat wat er is. Door op een afstand naar de opstelling te kijken ontstaan er inzichten die je vaak niet verkrijgt zolang je “in” het systeem zit. Door de inzichten en het erkennen kunnen er vervolgens stappen genomen worden die jouw helpen bij je hulpvraag.

ACB praktijk workshops

Het gezin van herkomst zegt veel over hoe je nu in het leven staat, systemische opstellingen kunnen veel duidelijkheid en opluchting geven.

Vloerankers als familieopstelling

Wat je op zo’n tafel doet met poppetjes of stenen, kun je ook op de vloer doen. Ik geef je dan een aantal vellen papier of matjes, die elk staan voor iemand uit je familie. Die leg je dan ergens in de ruimte neer. En je kijkt ernaar. Een extra voordeel boven de tafelopstelling: je gaat eens op de plek van iemand anders staan, om te voelen hoe het voor die persoon voelt. En je kijkt vanaf die plek eens naar jezelf.

De therapeut als representant

Als therapeut kan ik ook samen met jou een mini-familieopstelling doen. Ik ga tegenover je staan, en representeer bijvoorbeeld je moeder. Je sluit je ogen, doet ze weer open, en kijkt in de ogen van je moeder. Wat gebeurt er dan, wat voel je, wat roept het bij je op als je naar me kijkt? Wat wil je zeggen, welk verlangen of gemis wil je benoemen? Bij zo’n intieme en kwetsbare opstelling is de veiligheid van een 1-op-1-situatie juist weer een groot voordeel.

Symbolen opstellen

Naast familieleden kun je ook symbolen opstellen: je werk, je onzekerheid, jezelf als klein meisje, je sombere en je vrolijke kant, je toekomst, je handicap, je lijf. Juist door er vanaf een afstand intens naar te kijken, en te voelen wat je voelt, ontdek je weer nieuwe mogelijkheden.

ACB-praktijk gebruikt systemische therapie naast allerlei andere vormen van therapie.

Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust contact met me op. In mijn praktijk in Valkenswaard kun je ook ’s avonds een afspraak maken. Ben jij ook wel eens de richting kwijt? Als coach help ik je weer op weg.

Coaching

Wil jij jouw (zakelijke) vaardigheden en kwaliteiten verder ontwikkelen en/of bij sturen?

Therapie

Wil jij weer tot je oorspronkelijke kern komen? Dit doel kan bereikt worden met psychodynamische therapie!

Trainingen

ACB-praktijk biedt trainingen en workshops voor zowel bedrijven als particulieren.

Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust contact met me op. In mijn praktijk in Valkenswaard kun je ook ’s avonds een afspraak maken. Woon je bijvoorbeeld in Eersel, Bergeijk of Eindhoven, dan ben je ook van harte welkom.

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.