EMDR bij faalangst

Mirthe (fictief) zat bij mij in de praktijk. Ze had contact opgenomen omdat ze over een paar weken een scriptie presentatie moest geven en ze de laatste tijd steeds zenuwachtiger werd. Ze sliep slecht, had het vaak benauwd, was prikkelbaar en paniekerig. Tijdens het intake gesprek kwam naar voren dat ze alle symptomen van faalangst vertoonde. Dit mede door een eerdere ervaring waarbij een presentatie niet zo goed verlopen was.

Wat is faalangst?

Het woord “faalangst” zegt het al. Je hebt angst om te falen, om niet goed te presteren. Vaak gaat het gecombineerd met perfectionisme of veeleisend zijn naar jezelf. Door de grote angst om niet goed te presteren gaat je lijf reageren. Je krijgt last van concentratieproblemen en lichamelijke klachten zoals snel blozen/stotteren/moeilijk uit je woorden komen enz. Je krijgt gedachten zoals “zie je wel, dit lukt mij nooit”, “ik kan dit niet” met gevolg dat je een negatief zelfbeeld ontwikkeld. Bij faalangst ben je vaak overtuigd van je onvermogen en onkunde. Als iets wel lukt, denk je dat dit door externe factoren komt. Als iets niet lukt, geef je wel jezelf de schuld. Faalangst kan belemmerend werken, zowel privé, in je sociale leven of op je werk of op school.

Hoe werkt EMDR bij faalangst?

EMDR kan je op verschillende manieren inzetten bij faalangst. Belangrijk is om eerst goed te onderzoeken waar de faalangst door is ontstaan. Soms ligt er een duidelijke oorzaak aan ten grondslag zoals een ervaring in het verleden die traumatisch is geweest. In dat geval kan door middel van EMDR de traumatische ervaring aangepakt worden waardoor de emoties die bij die ervaring horen losgelaten kunnen worden. In andere gevallen is dit niet zo duidelijk. Er kan dan gewerkt worden met “ik-versterking”. Door middel van EMDR versterk je een aantal kwaliteiten van jezelf die je kunnen helpen bij de situatie waar je bang voor bent. Deze vorm van EMDR noemen we RDI. Ook kan EMDR ingezet worden op de overtuiging die je ontwikkeld hebt bijvoorbeeld “dit lukt mij nooit”. EMDR vergroot met deze technieken het zelfbeeld (zie ook EMDR bij negatief zelfbeeld).

Effect van EMDR bij faalangst?

Mirthe kwam 3 weken voor haar presentatie. We hadden dus niet veel tijd meer om uitgebreid aan haar faalangst te werken. Ik besloot met haar een RDI sessie toe te passen. Een paar weken later belde Mirthe mij op, ze had een 9 voor haar presentatie gehaald. Hoe fantastisch! In dit geval heeft 1  EMDR sessie veel vruchten afgeworpen. Natuurlijk lukt dit niet altijd zo snel. Soms zijn er meer sessies nodig of is een combinatie met andere therapievormen van belang. Denk hierbij aan cognitieve gedragstherapie zoals RET / NLP of coaching.

Tips bij faalangst

  • wees lief voor jezelf
  • een leven zonder fouten bestaat niet, van iedere fout kan je leren
  • ga je angst niet uit de weg
  • visualiseer je gewenste uitkomst
  • benoem je onzekerheid
  • focus je op je ademhaling
  • focus je op je kwaliteiten
  • vier je successen

EMDR bij ACB-praktijk

Wil je nog meer weten kijk klik dan op deze link; EMDR . Als psychodynamisch therapeut zet ik diverse technieken in tijdens een behandeltraject. Voor meer informatie verwijs ik je naar mijn website. Of neem meteen contact met mij op.

Anne-Corinne van ACB Praktijk

Heb je naar aanleiding van dit artikel over EMDR bij faalangst nog vragen? Neem dan gerust contact met mij op. ACB Praktijk is gevestigd in Valkenswaard en goed bereikbaar vanuit regio’s Eindhoven, Weert en omliggende plaatsen. Mijn naam is Anne-Corinne en ik help je graag, stel gerust je vraag.