Eetprobleem of Eetstoornis

Worstel jij met je gewicht en het eten? Heb je te kampen met (ernstig) overgewicht of ben je juist te mager? Heb je al allerlei diëten gevolgd maar val je terug in het JO-JO effect? Of heb je Anorexia nervosa, Boulimia nervosa of Binge-eating? Dan kan een behandeltraject met EMDR therapie voor jou helpend zijn.

Op moment dat er sprake is van “afwijkend” gedrag ten opzichte van het eten dan spreken we van een eetverslaving of eetstoornis. Meer hierover kan je lezen in het artikel “emotie -eten“.

Intake behandeling

Vaak wordt gedacht dat eetproblemen ontstaan door een ontevreden gevoel over het uiterlijk. Of dat eten gedreven wordt door honger. Bij eetstoornissen liggen er echter bijna altijd meerdere oorzaken aan ten grondslag zoals bij voorbeeld een pestverleden of een eetcultuur thuis die bepalend is geweest. Veelal is er sprake van een slecht zelfbeeld en is eten aan bepaalde emoties of momenten gekoppeld.

Tijdens het intake gesprek onderzoeken we samen de volgende aandachtsgebieden;

  • zelfbeeld
  • behoefte-drang (momenten van eten/bewegen)
  • emoties (die een rol spelen bij eetstoornis)
  • patronen die je ontwikkeld hebt
  • ervaringen in het verleden die een rol spelen

EMDR therapie

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Eetstoornissen of Emotie-Eten heeft vaak niks te maken met motivatie en doorzettingsvermogen. De uitdaging bij emotioneel eten is dat er onderliggende oorzaken zijn waardoor het eten tijdelijk een grote voldoening geeft óf het gevoel van controle door juist niet te eten. Dit laatste heeft te maken met gevoel weinig controle te hebben over het leven maar nog wel over het eetgedrag.

EMDR is een therapievorm die uitermate geschikt is om de onderliggende oorzaken en de drang die speelt bij emotie-eten de baas te worden en zo mogelijkheden te bieden.

Bij een totaal behandeltraject voor emotie-eten zal naast EMDR ook Cognitieve therapie ingezet worden (zoals  RET / NLP). Meer informatie over EMDR klik hier.

“Bestuur jij je eigen leven?”

Coaching

Wil jij jouw (zakelijke) vaardigheden en kwaliteiten verder ontwikkelen en/of bij sturen?

Therapie

Wil jij weer tot je oorspronkelijke kern komen? Dit doel kan bereikt worden met psychodynamische therapie!

Trainingen

ACB-praktijk biedt trainingen en workshops voor zowel bedrijven als particulieren.

Heb je vragen of wil je meer informatie, neem dan gerust contact met me op. In mijn praktijk in Valkenswaard kun je ook ’s avonds een afspraak maken. Woon je bijvoorbeeld in Eersel, Bergeijk of Eindhoven, dan ben je ook van harte welkom.

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.