Gezondheid wat is dat eigenlijk?

Sta jij er wel eens bij stil wat gezondheid voor jou betekent? Voel jij je gezond als je geen ziekte onder de leden hebt? Of voel je je gezond als je fysiek fit bent? We zijn het er in ieder geval allemaal wel over eens, gezondheid is een groot goed en we willen allemaal zo lang mogelijk “gezond” blijven.

Definitie (positieve) gezondheid

Gezondheid is meer dan het ontbreken van een ziekte! Machteld Huber introduceerde het begrip positieve gezondheid in Nederland in 2012. Het is een term die de kracht van mensen benadrukt en minder de focus legt op het afwezig zijn van ziekte. Het biedt daarmee een alternatief voor de huidige definitie van gezondheid van de WHO (World Health Organization). Gezondheid in termen van veerkracht, functioneren en participatie in plaats van alleen in somatische of psychische zin.

Gezondheid en eigen regie

In deze visie wordt gezondheid gezien als het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Kijk bijvoorbeeld eens naar mensen van de Paralympics. Zij hebben fysiek een handicap maar een enorme veerkracht en het vermogen om zich aan te passen aan de situatie. Zij hebben weer een doel in hun leven gevonden.  Machteld Hubert heeft onderzocht dat vooral betekenisvol leven een belangrijke rol speelt bij gezondheid.

Elementen van positieve gezondheid

Na veel onderzoek heeft Machteld Hubert gezondheid samengevat in 6 pijlers die mensen alle even belangrijk vinden te weten;

  •  Lichaamsfuncties (ik voel me gezond en fit)
  •  Mentaal welbevinden (ik voel me vrolijk)
  •  Zingeving (ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst)
  •  Kwaliteit van leven (ik geniet van mijn leven)
  •  Meedoen (ik heb goed contact met andere mensen)
  •  Dagelijks leven (ik kan goed voor mezelf zorgen)

Hoe gezond voel jij je?

Ga nu eens zelf na hoe gezond jij je voelt naar aanleiding van deze omschrijving. Kun je je bijvoorbeeld voldoende redden? Voel je je gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit je omgeving? Het gaat erom dat jij je gezond en energiek voelt, op de manier die bij jou past. Machteld Hubert heeft een spinnenweb model ontwikkeld waar je aan de hand van een aantal vragen zichtbaar krijgt hoe gezond jij je voelt. Je kunt zo een spinnenweb invullen op www.mijnpositievegezondheid.nl

Positieve gezondheid bij ACB-praktijk

ACB-praktijk kan zich helemaal vinden in de omschrijving die Machteld Hubert geeft aan gezondheid. Bij ACB-praktijk wordt dan ook veel gewerkt met de 6 pijlers. Het uitwerken van het spinnenweb model kan een mooie manier zijn om samen te onderzoeken waar de eerste doelstellingen van de sessies op gericht zijn.

positieve gezondheid

Anne-Corinne van ACB Praktijk

Heb je naar aanleiding van dit artikel over positieve gezondheid nog vragen? Neem dan gerust contact met mij op. ACB Praktijk is gevestigd in Valkenswaard en goed bereikbaar vanuit regio’s Eindhoven, Weert en omliggende plaatsen. Mijn naam is Anne-Corinne en ik help je graag, stel gerust je vraag.