Welke taal van de liefde spreek jij?

In mijn praktijk zitten Karin en Mark (fictief) hun relatie loopt niet goed. Karin geeft aan dat ze het gevoel heeft dat Mark haar niet zo bijzonder meer vindt. Op mijn vraag waaruit ze dat opmaakt antwoord ze “hij geeft nooit eens een complimentje of zegt dat ik er leuk uit zie”. Mark is zich van geen kwaad bewust. Hij zorgt immers veel voor haar. Hij helpt haar mee in het huishouden zoveel hij kan. Dat zegt toch genoeg? Mark klaagt dat Karin zo afstandelijk kan doen. We lopen nooit meer hand in hand en als ik thuiskom mag ik haar nauwelijks een kus geven.

Relatietherapeut Gary Chapman ontdekte na jarenlange behandeling van koppels die elkaar maar niet leken te begrijpen, dat er verschillende manieren zijn om liefde aan elkaar over te brengen. Hij onderscheidde vijf verschillende ‘liefdestalen’: manieren waarop personen liefde uiten en ervaren.

De 5 liefdestalen

  1. Positieve woorden. Als je deze liefdestaal spreekt, bloei jij helemaal op van complimenten of als je partner zijn waardering voor jou in woorden uitdrukt. ‘Ik hou van jou’ of ‘je ziet er mooi uit vandaag’ hoor je het liefst. Beledigingen of sneren blijven je ook erg lang bij.
  2. Samen zijn. Wanneer je deze taal spreekt, vind je het belangrijk om tijd door te brengen waarin jij en je partner enkel en alleen aandacht voor elkaar hebben. Afspraken uitstellen, niet écht luisteren of een beetje met de telefoon spelen tijdens jullie date kan als kwetsend worden ervaren.
  3. Lichamelijk contact. Deze liefdestaal draait lang niet alleen om seks, maar ook om een knuffel, liefdevol kneepje in de schouder, tegen elkaar aan zitten tijdens het televisie kijken of hand in hand lopen over op straat. Wanneer iemand lichamelijk afstand neemt, kan dat voelen als een afwijzing. Fysiek contact en toegankelijkheid zijn heel belangrijk wanneer je op lichamelijke manier je liefde uit.
  4. Cadeautjes. Als je deze liefdestaal spreekt, geniet je van het feit dat iemand attent is. Goed uitgekozen geschenkjes, groot of klein. Bloemen, een kaartje, een mooie steen. Een briefje tussen je boterhammen, een chocolaatje op je kussen. Een kaars op tafel, je lievelingshapjes, een goed georganiseerd verrassingsfeest. Een verjaardag vergeten of een onpersoonlijk cadeau geven waar niet over is nagedacht, valt vaak niet in goede aarde.
  5. Dienen/hulpvaardigheid. De vaatwasser in en uit ruimen, iemands sokken wassen of stofzuigen omdat je weet dat iemand daar blij van wordt. Het zijn allemaal uitingen van liefde als je deze liefdestaal spreekt, door het verlichten van de lasten van de ander toon jij immers je liefde. Luiheid en afspraken niet nakomen worden als heel vervelend ervaren als dit iemands liefdestaal is.

De liefdestank van je partner vullen

Gary Chapman omschrijft in zijn boek (de 5 talen van de liefde) dat iedereen als het ware een “liefdestank” in zich heeft. Om gelukkig te zijn in je relatie, dient deze tank “redelijk” gevuld te blijven. In het voorbeeld van Karin en Mark, wordt haar tank gevuld als ze complimentjes krijgt of waardering. Mark zijn tank kan gevuld worden als Karin hem wat vaker een knuffel geeft of bijvoorbeeld s’avonds op de bank tegen hem aan komt liggen.

Zodra je weet welke “taal” je partner spreekt, kan je de liefdestank vullen. Nu Mark weet dat Karin behoefte heeft aan waardering of een complimentje, kan hij hier rekening mee houden. Toen hij dit meer ging doen (en de liefdestank van Karin langzamerhand meer gevuld raakte) werd het voor Karin veel makkelijker om hem eens een knuffel te geven of een liefkozing. Doordat ze elkaars taal beter begrepen voelde ze zich beide veel meer gezien en gehoord in de relatie.

Welke taal spreek jij?

Wil jij ook weten welke taal je spreekt? Of willen jullie elkaars taal beter begrijpen? Doe dan de “relatietest de 5 talen van de liefde“. Voor meer informatie over communicatie binnen je relatie klik op deze link  . Hebben jullie behoefte aan wat ondersteuning, neem dan gerust contact op met ACB-praktijk of lees de informatie over relatietherapie.

Anne-Corinne van ACB Praktijk

Heb je naar aanleiding van dit artikel over de 5 verschillende liefdestalen nog vragen? Neem dan gerust contact met mij op. ACB Praktijk is gevestigd in Valkenswaard en goed bereikbaar vanuit regio’s Eindhoven, Weert en omliggende plaatsen. Mijn naam is Anne-Corinne en ik help je graag, stel gerust je vraag.